SEVGİLİ DOSTUM ENVER BENDE SENİ BURDA GÖRMEKTEN ÇOK MUTLUYUM ARTIK ŞU İŞLERİNE BİRAZ ARA VERSENDE BİZE VAKİT AYIRSAN DİYORUM EN KISA ZAMANDA GÖRÜŞMEK ÜZERE BU ARADA BÜTÜN MAMUREK AŞİRETİNİN GEÇMİŞ ŞEKER BAYRAMINI KUTLARIM
ALİ EREN 15 Eylül 2009 16:13 |
onarım için gereken yerlerden izin alınmıştır fakat yardım için bir kampanya başlatmak söz konusu değildir çünkü tadilat için harcanacak para 3000 tl çivarında bir miktardır bukadar küçük bir mebla içinde kampanya başlatmanın biraz abes olacağını düşünüyorum ayrıca yardım isterken kimseden nakit para yardımı istemiyorum yardımlar kırık bir kapıyı yaptırmak kırık bir camı taktırmak duyvarları boyamak gibi yardımlar zaten yapılacak nakit para yardımlarını kendim de kabul etmeyeceğim ama illaki bişeylere yardım için kampanya başlatılmasını istiyorsanız buyrun beraberce ilk öğretim okulumuz için bir kampanya başlatalım ve onun tamamlanmasını sağlıyalım
ALİ EREN 14 Eylül 2009 17:22 | malatya
merhaba canlar hepinize saygı ileselamlıyorum sizlerle benim için çok önemli olan bir konuyu paylaşmak istiyorum beldemizde uzun süredir viraneye dönmüş bir sağlık evimiz var ve şimdiye kadar hiçbir bürokrat tarafından sahip çıkılmamış önemsenmemiştir bundan sonrada önemseneceğini düşünmüyorum bundan dolayı belediye başkanımız sayın Abuze Sarıtaş ile bazı görüşmeler yaptım ve sağlık evinin tadilatının tamamını üstlenmek istediğimi kendisine ilettim kendiside bundan hoşnut olacağını ve bana yardım için elinden geleni yapacağını söyledi şimdi sevgili mamurekli canlar sizden ricam sizinde elinizden geldiğince bana yardımcı olmanızdır şimdiden yapacağınız yardımlardan dolayı teşekkürlerimi sunuyrum ( bu yazıyı buraya yazmamın sebebi HASAN ÜSTGÜL abimin eğitim ve sağlık konularına nekadar önem verdiğini bilmem ve onunda sizlergibi yardımlarını esirgemeyeceğini düşünmemdendir )
Admin-Yorum: Sevgili Ali can, Devlet binaları işletme bakım onarım yönetmeliği gergince bu yardim icin Ziraat bankasindan bunun icin bir hesap acilip hesap numarasi ve ve amaci aciklanirsa. Malatya valiligi tarafindan bunada izin verilirse. Ve bu yardimlar neden yapilmasin. Bana Ziraat bankasindan actiginiza dahil bir valilikte belge sunarsaniz bende bu yardimlar icin elimden geleni yaparim. Internetten de Yardim icin millett seslenirim. Devlet binalari camii yaptirir gibi olmaz. Gereekli mecri makamlardan gereken izin ve onay alirsa yapilir. Yoksa izinsiz yapilan isler yardim da olsa suctur. Bana Bu yardim kampanyasinin valilik iznin Onay numarasini gönderin bende bunun icin gereken yardimlasma icin halka bildireyim. Valilik izni olmadan devlet binalari onarmak dahi suctur. Lütfen böyle bir ise kalkismadan gerekne resmi izinleri alin. Bana bunlari aldiktan sonra Ziraat bankasinin devlet adina acilmis bir Hesap gönderin, sadece ben degil tüm buradaki dostlar yardimci olurlar. Acilacak banka hesap nomarasini gönderirsen cok sevinirim. Saglik ocagimiz onarilsin ve saglikgörevlileri görev alsin. Bu saglik ocagi herkes icin heran bir cankurtaran olabilir. Selamlar Hasan Üstgül
şükran 06 Ağustos 2009 09:53 | malatya
bu yıl 3.sünü düzenlediğimiz "Yamaç Paraşüt Festivali" ne tüm dostlarımızı bekliyoruz.Hasan abi keşke sizde aramızda olsaydınız görüntüleri daha sonra sitemizde yayınlayacağız belediyemizin web adresi:www.malatyabeydagi.bel.tr
Admin-Yorum: davetiniz için teşekkür ederim. Yıllık iznimiz ancak yeterli gelmiyor. İnşallah bir dahaki sefere orada olmaya ve katılmaya çalışacağız. Selamlarımla.
veysel karani erbek 25 Haziran 2009 10:50 | adana
slm mamurek liler siteye tsk ederim beni bu konu hakkında bilğilendirdinzi için tsk ederim
Doğan DELİBAŞ 18 Haziran 2009 22:27 | MALATYA
Bu sitenin kurulmasında emeği geçenleri kutlarım. Resimler çoğaltılmalı ,özellikle Elmalı ya ait resimler çoğaltılmalı.Ayrıca Ali AKDAĞ' ın klibi harika olmuş.Kendisine saygılarımı sunarım.
Admin-Yorum: Sevgili can, Bizde mamurek halkı adına teşekkür ediyoruz. Saygı ve sevgilerle
veysel karani erbek 14 Haziran 2009 16:55 | adana
slm mamurek sakinleri hıdıreylez.bayramınz hakkında bilgi almak işstiyorum merak ettim .
Admin-Yorum: 6 Mayıs Hıdırellez (Hıdır-İlyas)
Anadolu Kızılbaş Alevilerinde hem Tanrısal hem de töresel gelenekler görüyoruz. Töresel gelenekler, Alevilerin yaşamlarının bir parçasıdır.
Bunların kaynakları binlerce yıl önceden Anadolu uygarlıklarının kurumayan bir ırmak gibi günümüze akıp gelmiş kültürleridir.
Töresel geleneklerimizi bize en iyi aktaranlar; dervişlerimiz, pirlerimiz, evliyalarımız ve onların anlatılarıyla menkıbeleridir.
Pratikte yaşayarak görüyor ve anlıyoruz ki, çok eski ulgarlıkların inanç ve kültürlerinin, bizim inancımızda derin izleri ve kalıntıları var.
Anadoludaki Alevi pirleri şöyle derler: Din, insan yaradılışının bir neticesidir. O insana, kişiye ait bir duygudur. Yönünü pirine dönüp onu kıblesi yapan Alevi dervişleri de örneği verirler ve Hz. Peygamberin sahabelerine Kabeyi göstererek şöyle dediğini söylerler: Bu ev, çok muazzez ve mübarektir, saygı ve takdire layıktır. Ama Allaha yemin ederim ki sizin şeref, haysiyet ve izzetiniz ondan daha muhteremdir. Bu özel bir noktadır ve burada Sufi düşüncenin hareket noktası tespit edilmiştir.
Anadoludaki Alevilerin serçeşmesi Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli, Hz. Muhammedden 750 sene sonra Rum Erenlerinin ibadet, yön ve yöntemine bir gönderme yapıyor, Makaalatda şöyle yazıyor: Müminin gönlü Kâbeye benzer. Kabeye varan ayağı ile yürür ama gönül isteyen yüzü üzere varsa gerek. Onun içindir ki aşıklar yüzlerini yerlere sürerler. Kâbeye gidene kılavuz gerekir ve kılavuz Kurandır. Yönle gidene ise bizzat Allah kılavuzluk eder.
İkrar sahibi olmak Anadolu Alevilerinin geleneklerindendir. Bunun için:
Pire gönülden bağlanmak,
Yol ve erkana gönül vermek,
Gönlü engin olmak,
Gönülden inanmak,
Gönülden çağırmak,
gerekir.
Alevilerin geleneklerinde bütün peygamberler tanrısaldır. Aleviler hepsini kabul eder ve saygıyla anarrlar. Dualarında, duazelerinde onalrın isimlerini zikr ederler. Bu peygamberlere kitap indirilenler de dahildir. Bire bir içeriklerine katılmasalar da varlıklarını inkar etmezler.
Alevilerin töresel gelenekleri, pir, müsahip, cem, semah, 12 hizmet, kirvelik, Hızır orucu ve Hızır, Muharrem ve muharrem orucu, dua, gülbenk, ziyaretler, kutsal mekanlar, ulu dağlar, güneş ay, gece ve gündüz, ocak, ateş, insan ve inanç ilişkileri, kadın, tabiattır. Bütün bunlar Alevi yol ve erkanında tek tek anlatılır. Her birinin bir kutsiyeti vardır. Dilden düşürmediğimiz Bozatlı Hızır bazen atlı görünür, bazen yaya. Onu nasıl ve ve ne şekilde niçin çağırmışsan o şekilde ve o halde zuhur eder. Bir ismi de Hızır ilyastır. Binbir donda baş göstermiştir. Bazen yaşlı, ak sakallı bir pir, bazen bir masumi pak, bazen yolcu, bazen de hanenize uğrayan bir mihman olur.
Anadolu Kızılbaş Alevileri Hızıra qal diyorlar, Bozatlı Hızır dedikleri gibi. Kürt Alevileri ise bindiği atın ateşten olduğunu söylüyorlar. O uzağı yakın ediyor. Ona hak ve tanrı sıfatlarını veriyorlar. Zikir ve ibadetlerin en büyük ve en kutsal zatıdır. Şafii mezhebine mensup Sünnilerce Hace Hızır olarak anılmaktadır. Onlara göre her yerde hazır ve nazır olamaz yani tanrısal kimliği ile değil kul ve nebi kimliği ile Hace Hızırdır. Çünkü İslam dininie göre Allahtan başka kimseye tapılmaz. Alevilerin Bozatlı Hızır anlayışı Tek Tanrılı İslam anlayışının uzaktan yakından hiç bir tarafına sımaz. Hızır inancı Sünni İslam anlayışında puta tapmaktır, gavurluktur.
Günümüzde halk dilinde Hızır-Elias olarak da anılmaktadır. O Anadoludaki halkların ortak bir kültürü olmuştur. Her bölgede değişik zamanlarda değişik törenlerde ve etkinliklerde kutlanılır. Hızır ve İlyas peygamberlerin her bahar buluştukları 6 Mayıs (Rumi 23 Nisan) halk arasında büyük bir sevinçle kutlanılır. Çeşitli şehir ve kasabalarda maniler söylenilerek çömleklerden niyet çekilir, kırlara çıkılarak yemek yenir ve çeşitli eğlenceler düzenlenilerek bu gün kutlanır.
Tokat ve çevresinde bu tür eğlencelere Micek denir. Eskişehir yöresinde 6 Mayıs geçmişte çok çoşkulu şekilde kutlanırdı. Trakya bölgesinde Hızır İlyas gününden yani 6 Mayıstan bir gün önce evlenmemiş genç kızlar, niyet tutup soyunup bir örtüye bürünürler. Evdeki bacanın içine uzanıp yukarıya doğru seslenip açıl bahtım açıl diye seslenirler. Eğer yukarıdan bir ses, bir uğultu duyulursa o yıl bahtı açılır demektir. Gençler gece yarısına kadar ateşler yakıp üstünden atlıyorlar, sabahın ilk ışıklarıyla yataklarından fırlayıp su kenarlarına koşuyorlar ve eğlenirler. Yeşil dalları kesip biri birilerinin başlarına değdirip kısmetin açılsın dileğinde bulunurlar. Yüz yıllar ötesinden gelen bu gelenek kızlar ve erkekler tarafından çeşitli oyunlar oynanarak kutlanır.
Hıdırellez çeşitli mahalli farklılıklarla Kırkalarinden Erzurum Hasankaleye kadar geniş bir şekilde yayılmıştır. Bu gelenekte müşterek inanç 6 Mayıs kışın sona erdiği baharın geldiği tabiatın tam uyandığı zamandır ki bu anda gökler nur kesilir. Canlılar taze bir hayata kavuşur. Hızırın temas ettiği her şey bereketlenir, uğur getirir. Hızır-İlyas şenliklerinde kuzu eti yeme geleneği kökleşmiştir. Bir sene hiç et yüzü görmeyenler bile bir gün için mutlaka kuzu keserler ve buna Hızır hakkı için derler. Hızır hakkı için kurban kesmek suretiyle Hızıra bir Tanrı mahiyeti verilmektedir.
Anadoludaki halklar yaşadıkları bir çok baskı ve şiddete rağmen, kendi ruhlarından doğan bu dini, sosyal ve inançsal değerlerini muhafaza etmişlerdir.
Hızırın eli değen her şey şifa bulur. Bazı yerlerde (Sivasta olduğu gibi) Hızır sopası geleneği vardır. Bu sopanın vurulduğu yerde ağrı ve sızılardan kurtulunacağına dair o kişinin inancı vardır. Bu inanmalarla ilgili Hıdırellez şenliklerinde bir çok törenler yapılır. Bu arada işi iyi gitmeyenler, kısmet arayanlar bu törenlerde dilekte bulunurlar. Bergama yöresinde Hıdırellez sabahı, dileği olanlar (sularda talih arama) derelere, çaylara gidip bir kağıda isteklerini yazarak suya atarlar. Eğer su onu götürürse muratlarının hasıl olacaklarına, eğer bir yere takılıp kalırsa olmayacağına inanırlar. Ayrıca İstanbul ve Bursa yörelerinde baht açma geleneği vardır. Balıkesir çevresinde ise, taze soğanın iki yaprağı eşit şekilde kesilerek bunların birine beyaz iplik bağlanır(Bahti), diğerine ise kırmızı bir iplik bağlanır( Bohti). Sabahleyin gidip bakıldığında eğer beyaz iplikli yaprak büyümüşse o kişinin o yıl içinde bahtının iyi gidileceğine inanılır. Eğer bohti büyümüşse talihinin o yıl iyi gitmeyeceğine inanılır. Erzurum ve çevresinde Hıdırellezde mani çekme Van ve Ercişte çiçek ölçen törenleri yapılır.
Bütün bu törenler Hıdırellezde kısmetlerin açılacağı inancıyla tamamen kırlarda yapılır. Isparta yöresinde rengarenk giysiler giyilir, sopalara renkli kumaşlar bağlanır, yemekler yapılır, kırlara çıkılır. Su ve göl kenarları, yaşlı ve gençlerle dolar. Gençler, toplanıp bir gün önce çömleğe kendilerine ait bir nişanı (yüzük, küpe, düğme vs.) koyarak ağzını bir tülbentle bağlarlar ve bir gül fidanını dibine koyarlar. Ertesi gün kırda bunları toplayıp, niyetlerine göre çekip, çeşitli yorumlar yaparak eğlenirler. Kısmetlerinin açılacağına, işlerinin iyi gideceğine, niyetlerinin olacağına inanırlar.
Geçmişte büyük çoşku ve eğlencelerle kutlanılan Hıdırellez şenliklerinde bugün maalesef eski coşku azalmış görünüyor.
Asur, Sümer, Hitit uygarlıklarından bizlere miras kalan bu törenlerin ve geleneklerin bu inanışların sebeplerini şöyle sıralayabiliriz.
1. Sağlık ve şifa
2. Yeşillik
3. Bereket, bolluk
4. Uğur, şans
5. Mucize, keramet
6. Talih ve kısmet
Hıdırellez günü bütün canlı varlıkların ve insan bedeninin sağlık ve sıhate kavuşulacağına inanılır.
Bu maksatla kırlarda toplanan çiçekler kaynatılıp içilir. Hatta kimi yörelerde kaynatılan çiçeklerin suyundan 40 gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.
Kızılbaş Alevileri kendi dini törenlerinde ve günlük yaşamlarında böyle çok mucizat ve icazet gösteren Hızırı ya Hak diye anarlar. Genç Alevi ozanı inancımızın mihenk taşı olan Hızırı bakın nasıl çağırıyor:
Haksın ve Hakkın varlığı,
Aydınlat bu karanlığı,
Zalime göster darlığı,
Yetiş ya Bozatlı Hızır.
İsyanı gönül katında,
Hem derviş hem pir zatında
Hem zahir hem batında,
Yetiş ya Bozatlı Hızır.
Alevilerin en belirgin ibadeti bilindiği gibi cem ve semahtır ve cemlerde en çok çağrılan kişi Hızırdır.
Cümlemizin muradını versin
Tüm sevenlere selam olsun.
YAZAN HASAN KILAVUZ DEDE
ENVER OZBAG 14 Haziran 2009 10:34 | MALATYA
slm can dostlar.uzun zamandır işlerin yoğunluğundan yazamıyorsum.tüm mamürekli arkadaşları bu güzel siteye davet ediyorum tekrar.özellikle CAN ARKADAŞIM HÜEYİN KOPARIN BU SİTEDEN HABERDAR OLMASINDAN ÇOK MUTLU OLDUM.DEVRİMCİ H.KOPAR EYVALLAH
Abuzer SARITAŞ 03 Haziran 2009 09:19 | TEKİRDAĞ
Çok kıymetli mamurekli akrabalarım siteyi yeni gördüm çok sevindim kim kurmuşsa eline sağlık ben oyzeri basenin tahir tekirdağdan yazıyorum eğer msn mi almak isteyen olursa tahirsaritas@hotmail.com görüşelim ayrıca başkanımızıda canı gönülden kutlarım büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim sevgilerimle hoşçakalın
HÜSEYİN KOPAR 29 Mayıs 2009 10:02 | MALATYA
SLM CAN MAMUREKLİLER SİTENİN YENİ ÜYESİYİM BÖYLE BİR SİTENİN VARLIĞINDAN HABERİ OLUPTA BİLDİRMEYEN ARKADAŞLARIMA VE DOSTALARIMA KIZIYORUM NEYSE FAZLA GEÇ KALMADIK GALİBA HERKESİ EN DERİN DEVRİMCİ DUYGULARIMLA SELAMLIYORUM
Sevgili Ali can,
Devlet binaları işletme bakım onarım yönetmeliği gergince bu yardim icin Ziraat bankasindan bunun icin bir hesap acilip hesap numarasi ve ve amaci aciklanirsa. Malatya valiligi tarafindan bunada izin verilirse. Ve bu yardimlar neden yapilmasin. Bana Ziraat bankasindan actiginiza dahil bir valilikte belge sunarsaniz bende bu yardimlar icin elimden geleni yaparim. Internetten de Yardim icin millett seslenirim. Devlet binalari camii yaptirir gibi olmaz. Gereekli mecri makamlardan gereken izin ve onay alirsa yapilir.
Yoksa izinsiz yapilan isler yardim da olsa suctur.
Bana Bu yardim kampanyasinin valilik iznin Onay numarasini gönderin bende bunun icin gereken yardimlasma icin halka bildireyim.
Valilik izni olmadan devlet binalari onarmak dahi suctur. Lütfen böyle bir ise kalkismadan gerekne resmi izinleri alin.
Bana bunlari aldiktan sonra Ziraat bankasinin devlet adina acilmis bir Hesap gönderin, sadece ben degil tüm buradaki dostlar yardimci olurlar.
Acilacak banka hesap nomarasini gönderirsen cok sevinirim. Saglik ocagimiz onarilsin ve saglikgörevlileri görev alsin. Bu saglik ocagi herkes icin heran bir cankurtaran olabilir.
Selamlar
Hasan Üstgül