beydagi

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • dark color
  • red color

Ziyaretçilerimizin dikkatine!

Kişi ve topluma özel gelen bazı mesajlar yüzünden ve toplumu rahatsız ederek anlamsız içerikler deftere yansıdığı ve yasal kurallara uyulmadığı
için bundan sonra , defter'e yazılan mesajlarınız ancak yönetici tarafınadan onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Lütfen deftere aynı içerikli mesajları tekrarlamayınız.
Saygılarımla
Webadmin

Yasal Kurallar

Ziyaretçilerimizin dikkatine:
Mamurek.com serveri üzerinde yer alan defterlerde yayinlanan mesajlardan mesaj kullanicilari sorumludur. Bu mesajlarin iceriginden mamuek.com sorumluluk kabul etmez. Asagida siralanmis olan konular mesaj iceriginde yer alamaz, bu konulara yer veren içerikler uyari yapilmadan sistemden silinir gerekirse mesaj sahibinin IP numarasi yetkililere iletilir.
Yasak olan icerikler:

Hacking, Warez, Appz, Serialz, Crackz, CD-Keys, Password Generators ve benzeri konular:Her türlü yasadisi konu, Pornografi.ciplaklik, Illegal sitelere link vermek. Mp3, Film, lisansli software, uygunsuz resimlere ait linkler, Spam email olusturmak, Uyusturucu maddeler, Terörizm, Asiri milliyetcilik, irk, din ayrimi yapan mesajlar, Bir kisiyi veya toplulugu kücültücü mesajlar, Lisansli ürünlere ait copyrights haklarina zarar verici mesajlar Ücretli uydu sistemlerini ilegal sekilde seyretmeye yarayan program, aciklama, bilgi sunmak.Serverimizde yer alan forumlar hergün düzenli olarak icerik taramasindan gecirilir.
Anasayfa arrow Ziyaretci defteri

Ziyaretci defteri

Ziyaretçi defterine yaz


ÖzGüR YoLcU    25 Mayıs 2011 09:43 | Ankara-MaLaTyALıyım
OylamaOylamaOylamaOylamaOylama
Öncelikle selamlar bu 2011 fotografları nezaman konulacak bi bilgi verirseniz seviniriz 2011 fotolarını bekliyoruz
Admin-Yorum Admin-Yorum:
Suana kadar elime herhangi bir fotograf gecmedi. Bu yil iin Türkiyeye gelecegim belli degil. Bana gönderen olursa hemen eklerim.
Selamlar
Webadmin

Adnan    29 Nisan 2011 20:41 | İzmir
OylamaOylamaOylamaOylamaOylama
Öncelikle selamlar sitenizi bi arama sonucu gördüm ve sitedeki çalan müzik sebebiyle kapatamadım:) Çok güzel Türküler çalıyor emeği geçen herkesin yüreğine sağlık.
Selametle...
Admin-Yorum Admin-Yorum:
Sitemizi ziaret ettiğiniz için teşekkür edriz.
Radyo Bizim Berlinde yayın yapan paylaşım radyosu hepimizin teşekkürü onlara.
Saygı ve selamlarımla.
Mamurek adına
Webadmin

Ismail Erbek    08 Nisan 2011 23:19 | Adana
OylamaOylamaOylamaOylamaOylama
tüm mamureklilere selamlar bu yılda BEYDAĞI spor olarak adana barosu futboll turnuvasına katıldık ve 4. olduk bütün oyuncularıma bütün gücünü ortaya koydukları için hepsine sevgi ve saygılarımı iletirim

reşi aşireti    04 Şubat 2011 17:35 | malatya
REŞWANLAR

Reşwanlar üzerine bilgil edinmek isteyen birisi ağırlıkla iki kaynağa başvurmak durumundadır. Bu kaynaklardan birisi: 1900 yılların hemen başlarında Kürdistanda görevli olarak bulunmuş, İngiliz subayı E. M. Noel in 1919 yılında kitap olarak yayımlanan günlüğüdür. Bu günlükte Kürdistan Üzerine Özel Bir Çalışma adıyla yer alan bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümün bir kaç sayfası (29-36) Reşwan aşiretine ayrılmıştır.İkincisi ise: Osmanlı Devleti döneminde tutulan ve bu gün Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan tahrir defterleridir. Bu defterlerden birisi Yavuz Sultan Selim dönemine (1519) ait olup, bu gün Başbakanlık Osmanlı Arşvinde 71 ` numara ile kayıtlı bulunmaktadır. Diğeri ise Kanuni Sultan Süleyman dönemine (1524 ve 1536 ) aittir. Yine Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunan 123 ve 181 numaralı kayıt defterleridir.Bu kayıtlarda Malatya, Maraş ve Hisn.-i Mansur (Adıyaman) bölgesinde bulunan konar-göçer asiretler ve aşiretin kolları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.Şimdi sırası ile bu kaynakları kısaca tarayalım.E.M. Noelin günlüğünde bahsi geçen bölüm 29 ve 36 ıncı sayfalar birbnebun dergisinde yayımlandı. ingilizcdeden Türkçeye Hatice Polat cevirdi. Biz bu çeviriyi yeniden düzenleyerek verelim.

E.M.Noel ve Reşwanlar.

İngiliz subay E. M. Noel görevli olduğu alanlarda Reşwanları hemen her detayına kadar inceler, araştırır ve günlüğüne kayıt eder. Bu kayıtlar Güney Malatya Dağlık Bölgesinde Yaşayan Bir Kürd Aşireti Reşwaniler adı altında rapor haline getirilir. Raporda bilgiler beilirli başlıklar altında verilir. Tabii bu bilgiler ağırlıkla Kürdistanda kalan kesime ilişkin bilgillerdir. Yani bu gün Kırşehir e gelenlerin yakın akrabaları üzerine bilgilerdir. Okunduğunda temel benzerlikler hemen fark edilecektir.

E.M.Noelin günlüğünün kapağı

Tarihlerine Ilişkin:

Bundan 3 veya 4 tüzyıl önce Reşwanlar göçebe olarak kışı Besni ve yakınlarındaki düzlükte, yazları ise Ankara yakınlarına göç ederek geçirirlerdi. Aşiret bir yaz, Türkler (Osmanlı) tarafından saldırıya uğrar ve göçebelik sona erer. Bir kısmı Ankara yakınlarındaki Haymana Ovasında kaldılar ve hala bunları orada bulmak mümkündür.Diğer kısmı ise güneye dönerek, bugünkü yaşadıkları bölge olan Besni ve Malatya arasındaki dağ bölgesinde köyler kurmuşlardır. Reşwanlar Kilis civarlarındada bulunmaktadırlar. Bunlar Celali aşiretinin kolu olan ve Fars sınırında yaşayan Kotan lara akrabadırlar ve Reşwanlardan ayrılan bir koludur.Aşiret iyi bir savaşçı üne sahiptir. Bin civarında modern tüfek sahibi olup ikiyüze yakın kişi her zaman tüfek kullanır. Ülkeleri saldırıya uğradığında ikibin savaşçı toparlayabilme gücüne sahiptirler. Dış meseleler için sekizyüz ile bin arasında kişi toparlayabilirler.Savaş süresince iki bin kişiyi askere göndermişler, bunların bini kaçmış, dokuzyüz kadarıda geri dönmemiştir. Kaçan askerlerin evleri cezalandırma kurumları tarafından yıkılmıştır. Bu dönemden sonra aşiret mensupları Türk ( Osamanlı) yöneticilerine karşı büyük bir kin beslemeye başlamışlardır.

Nüfus Yapıları:

E.M. Noel Malatya ve Adıyaman çevresinde yaklaşık dörtbin ile dörtbinbeşyüz ailenin varlığından bahs eder. Bunlarıda tek tek bağlı oldukları yere göre kayıt eder.

Kahta: 94 köy ve 2030 aileHusni Mansur: 17 köy ve 1417 aile (200 300 köylere ait olmayan ailelerde dahil)Malatya: 12 köy ve 455 aileBesni: &. 180 aile (göçebedirler. Kış için inşa ettikleri barınaklarda kalırlar)

Toplam 123 köy ve 4082 aile bu yörelerde bulunurlar.



Genel Karekter Özellikleri:

Reşwanlar iyi niyetli, misefirperwer, nazik, ve samimi olarak tanınırlar.

İnanç Yapıları:

Aşiretin hemen hemen tümü Sünni inancına sahiptir. Yalnız Hidiri Sor kolunun tümü ve Bulam`kolunun yarısı Alevi inancına sahiptir. Aralarında inançsal çelişkiler vardır ve Karşılıklı evlenme hemen hemen hiç yok gibidir.

Dil Yaplıarı:

Konuştukları dil Kurmancidir. Aşiret ileri gelenleri ve yola veya şehre yakın bölgelerde oturanların bazıları Tütkçede konuşabiliyorlar. Memeleketin İç kısımlarında oturanlar ise çok azı Türkçe anlar veya konuşur.

Kıyafetleri:

Torba şeklinde pantolonlar (şal), kırmızı işlemeli ceket (takala), başa fes şapka (kulik) veya kum, çok büyük sarılan türban şeklinde başlık (çit)

Ölçüleri:

Krat= 6 kilo32 krat= 1 kil = 192 kiloWaqia= 700 dirhem ( 1 dirhem 50 grama eşittir)

Para Birimleri:

Lira= 7 MecidiyeMecidiye= 20 PiastreLira(kağıt para)= 35 piastreKese= 5 lira altın

Fiyatlar:

Buğday: Bir kratı 10 piastre 83 mecidiye bir ton ölçüsüne göreArpa: Bir Kratı 6 piatre 50 mecidiye bir ton ölçüsüsne göreKoyun: Bir yaşında (Kawir) 13 ila 15 mecidiye arasındaKoyun: İki yaşında 15 ila 17 mecidiye arasındaKeçi: Bir yaşında 9 MeciddiyeKeçi: İki yaşında 10 MecidiyeGhee: Bir İstanbul okkası 20 piastreYün(Heri): Bir okkası 12 piastre,Keçi yünü(mu): Bir okkası 1 veya 2 piastreGelin başlığı &T 5000 altın aşağıya doğru.

Tarım:

Tahıl olaraka Buğday, Arpa, Darı, Tütün, Pirinç, ve Pamuk yükseklerde ise Yulaf ekilir. Ekin bakımından en verimli bölge Husni Mansur toprak alanlarırıdır. Bire 20-30 verim verir. Besni bölgesinde, bire 15-20, Kahta bölgesinde ise bire 7-10 verir toprak.Pulluklar iki öküzlüdür. Dağlık bölgelerde iki kile( 400 kilo) düzlüklerde ise 800 kilo tohum ekilir. Bağcılık yaygındır.

Aşiret kolları listesi

REŞWANLARA BAĞLI AŞİRET KOLLARI

Aşiret Adı Aşiret Reisi Aile sayısı Köy sayısı Yazlık Yeri

Karçur Molla Muhammed 300 6 Gayitep

Kota Ramazan Ağa 100 3 Çiya Reşan

Alikan Us Beg Karı 300 10 Palış Marimer

Brinça Avi Nasır 50 1 Çiya Spi

Gella Mahadan Aga 600 11 Çiya sipi

Zırukan HacıBedir 700 42 Deşta Remen

Kawi Dosthılt Müslüm Ağa 100 8 DeştaRemen

Yarlık Hıdıre Sor(1) Kure Şeyho 300 6 Merg Izar

Koçar Hıdıre Sor Karman Ağa 400 3 Kani Asi,GedahiReş

Celikan Keyo Ağa 300 1 Çiya Spi, Ardıl Kerab

Bulam(2) Yusuf Hese Beko 150 3 ?

Alguran ? 15 1 ?

Malkan ? 100 2 Çiya Spi

Mamarek MamiAğa 60 1 Karri

Galamang HesiMame Heske 40 1 Kaşegır

Mamesor MuhammedAğa 100 3 ÇiyaBire Sor

Taşıkan MollaAbuzer & Kolik Çiya Sipi

Darı Yusuf Yusuf Molla Abuzer 300 7 Tehte Maşeter

Dalan Yusuf Ağa 300 & Çiya Reşan

Koşan ? 100. ... Çiya Reşan

Çakalan Molla Hesen 100 & ?

Aşiret Yöneticileri:

Heci Bedir Ağa 45 yaşlarındadır. Uzun boylu, yakışıklı olup nezaketli, görgülü ve dürüst bir kişidir. Aşiret üzerinde etkisi güçlüdür. Kendisi devletin gücünü ve her yere uzanan kolunun bilincinde olarak Türklerle iyi geçinmeye çalışır. Bir dönemler Türkler onu savaş kaçakları yüzünden, savaş kaçakları sayısına orantılı olarak istenen mal vergisine karşı çıktığı için bir kaç aylığına hapis etmişler. Kewrdeşlerinden Zain Ul Bey şişmanca ve pek önem verilmeyen birisidir. Diğer kardeşi Haydar Bey uzun boylu, zavallı ve biraz çekingendir.



REŞWAN KÖYLERİ

Kahta Kazası:

Nahiye ve Merkez

Çat, Bagçe, Çıngıl, Tavsi, Koksir, Postın

Sıncık Nahiyesi:

Sıncık, Kaşkana, Meran, Lakın, Pamlı,Hecık, Omık, Sakız, Zewikeri, Bırmışe Hopan, Karakose, Farıkan, Şahin Benen, Şıfrın, Rutkan, Şerefhan, Koseh Uşağı, Çardıgan, Hıdıran, Receb, Bıstıkan, Şahverdi, Avnot, Çukan, Mestan, Narun, Kuran, Polkan, Kalık, Hassan Cabbar, Hüseyin Cabbar

Alut Nahiyesi:

Kulık, Kureyş, Alat, Tarpal, Taşkan, Hamzan, Cıralık, Ağca Mezrek, Zeydan, Bırcık, Kakelan, Sasiyan, Bızrın, Arıket, Şebaba, Tıbıl, Senak, Karaca Viran, Mamecan, Nahık, Pirot, Kalyan, Halilan, Karaçur, Gigan, Guzelek, Çerçiyan, Hasan Dıkın, Büyük Bal, Breman, Kiptera, Bervedal, Kilisik, Askevan, Hupak, Barsamık, Şahnakand, Şalgerik, Balas, Şerefhan, Karakaş, Harsılek
Admin-Yorum Admin-Yorum:
Değerli dost, gönderdiğiniz mesaj için teşekkür ederim.
Mesajınız en kısa zamanda Tarih bölümüne işlenecektir.
Saygılarımla
Selamlar
Webadmin

okan sel    27 Ocak 2011 17:43 | kıbrıs gazi magusa
OylamaOylamaOylamaOylamaOylama
ben adyaman bulamlıyım bence malatya ve çevresindeki en güzel yer mamurek köyüdür çok güzel müzik çalıyorsunuz :(

zuhal    28 Kasım 2010 22:27 | ankara
OylamaOylamaOylamaOylamaOylama
babannem gibi gördüğüm Ayşe TOPRAK vefat etmiştir. Ankara'da yaşayan akrabaları torunları sevenleri olarak allahtan rahmet diiliyoruz. tüm sevenlerinin başı sağolsun.Allah sabır versin...

ALİ KILIÇ    28 Kasım 2010 19:32 | İZMİR
OylamaOylamaOylamaOylamaOylama
Ölümünü büyük üzüntü ile karşıladığım Ayşe toprak'ın tüm yakınlarının başı sağolsun.

fehmi    27 Kasım 2010 11:03 | malatya
ACI KAYBIMIZ KOMŞUM ÇOK SEVDİĞİM DUYUNCA İNANMAK İSTEMEDİĞİM AYŞE TOPRAK VEFAT ETMİŞTİR YAKINLARINA BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUM İNŞALLAH MEKANI CENNET OLUR

Dogan Akdag    16 Kasım 2010 19:12 | Almanya
Kurban Bayraminizi kutlar, mutlu ve huzurlu nice bayramlar dilerim

öğrenci    26 Ekim 2010 15:35 | malatya
Sayın Beydağı Belediye Başkanı: Öğrencilere verdiğiniz destekten dolayı teşekür ederiz.(bütün belediyeler üniversite öğrencilerine burs verir bir bizim belediye vermez .Biz bu farkı görüyoruz.)


459
Ziyaretçi defteri içerikleri

Enson ziyaretci

Okan sezer
Sn. Admin. Benim dedem Balıkdere köyünden "Kartal Memet" olarak bilinir. Sezer ve Sarıtaş aileleri a
Huseyin
Mamürek ve diğer kardeş köyleri alevi türkmen kökenlidir, sonradan kürtleşmişlerdir, ama asılları so

«Mart 2012 
PaSaÇaPeCuCuPa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

anket

Kasabamızın hangi köyündensiniz
 

www.mamurek.com
beydagi